KIEM

Broodverwerking

1. KNEDERS
Ondanks het gegeven dat kneders met vertinde en aluminium kuipen nog voorkomen, worden er bij KIEM enkel mixers gebruikt met een inox kuip. Deze zijn volledig inert en geven geen ongewenste deeltjes mee in het deeg.

2. ANTI-AANBAK
Bij KIEM zijn alle bakblikken en platen van het ouderwetse stalen type. Hoewel getefloneerde exemplaren veel populairder en eenvoudiger in gebruik zijn, is het maar de vraag waar deze Teflon-laag naar toe gaat wanneer ze na een paar jaar haar anti-klevende eigenschap verloren is.

Het invetten doe ik met een pure olie die voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetzuren. De reden hiervoor is eenvoudig: ik geloof niet dat de eenvoudig oxiderende vetten goed zijn voor ons lichaam, en de veelgebruikte kant- en klare baksprays bevatten nog meer stoffen die we niet nodig hebben.

3. PLASTIEK
Het deeg wordt gerezen in bakken van polypropyleen, een zeer veilige plastieksoort en volledig BPA-vrij.

4. LINNEN
Het is de laatste tijd erg populair om deeg te laten rijzen in haarnetjes. Een slim idee en eigenlijk de meest praktische oplossing. Desondanks geloof ik niet dat het gebruik hiervan geheel onschuldig is en kies ik bewust voor volledig natuurlijk linnen.

5. ZOUT
In de broden van KIEM wordt enkel ongeraffineerd zeezout gebruikt. 

Gewoon ‘keukenzout’ dat normaal in broden wordt gebruikt, is sterk geraffineerd. Het zout wordt ontdaan van al zijn spoorelementen en mineralen (magnesium, calcium, …) om vervolgens o.a. in supplementvorm terug aan de consument verkocht te worden. 

Het is niet de eerste keer dat ik het argument hoor dat ons lichaam de gebonden elementen uit ongeraffineerd zeezout nodig heeft om het natrium af te breken.